Geschiedenis

54 jaar Wiener Ball in Nederland

In 1965 had de toenmalige consul van Oostenrijk een dochter Veronica, die door zijn functie in Nederland opgegroeid was en vervolgens in Wenen ging studeren. Bij terugkomst in Nederland miste ze de opwinding van de Weense bals. Daarop nam Veronica von Brunner zelf het initiatief, en in 1965 werd in het Kurhaus in Scheveningen voor het eerst een Oostenrijks bal georganiseerd. Er waren 10 paren die het Jungdamen- en Jungherrenkomitee vormden en de dames droegen jurken in pastelkleuren.

Het feest was een daverend succes, ondanks dat lang niet iedereen bekend was met de Oostenrijkse gebruiken. Enthousiast door deze avond, werd er een balorganisatie geformeerd, met het doel een jaarlijks bal te organiseren, vergelijkbaar met de bals in Wenen.

Het bal moest uiteraard in de carnavalsperiode plaatsvinden, en van 1966 tot 1972 werd in het Kurhaus in Scheveningen het “Ball der Österreicher” georganiseerd, ook wel het Weense debutantenbal genoemd.

Door renovaties bij het Kurhaus moest het bal uitwijken naar andere locaties. In de daaropvolgende jaren is het bal te gast geweest in Grand Hotel Huis ter Duin, in het Sonesta Hotel Amsterdam, het Concertgebouw Amsterdam en negen jaar lang amuseerden balbezoekers zich in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het bal werd afwisselend door de vereniging Nederland Oostenrijk en de Verein der Österreicher in den Niederlanden georganiseerd.

In 1992 verhuisde het bal weer naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waarvandaan het niet meer is vertrokken. Het is inmiddels, bij de 54ste editie van het Wiener Ball, de 32ste keer dat het bal wordt georganiseerd in het hotel.

Tegenwoordig is het bal in Nederland een van de grotere Weense bals buiten Wenen zelf en wordt het alom geprezen om haar verwelkomende sfeer.

Om terug te blikken op alle prachtige edities van het bal heeft de Stichting Oostenrijkse cultuur in Nederland een jubileumboek uitgebracht ter ere van het 50ste Wiener Ball met de geschiedenis van het Oostenrijkse bal in Nederland en vooral veel foto’s van het bal, van 1965 tot en met 2017.

Door de corona pandemie kon het bal in 2021 niet plaatsvinden en ook de gebruikelijke periode in februari 2022 bleek niet mogelijk. Uiteindelijk kon de 53ste editie van het bal dat jaar toch doorgang vinden in de vorm van een Wiener Sommer Ball, een unicum in de geschiedenis van het Wiener Ball in Nederland.

Er zijn de afgelopen 53 edities vele besturen van het Wiener Ball geweest. Het nieuwe bestuur dat in september 2022 het stokje heeft overgenomen verheugt zich er enorm op om de rijke geschiedenis van het bal te continueren en neer te zetten met oude tradities.

 

Bent u benieuwd naar de lustrum artikelen?

gepubliceerd op: 24 november 2023
lees meer

55e editie op 3 februari 2024: Lustrum

gepubliceerd op: 10 maart 2023
lees meer

Language / Taal: