Geschiedenis

50 jaar Wiener Ball in Nederland

In 1965 had de toenmalige consul van Oostenrijk een dochter Veronica, die door zijn functie in Nederland opgegroeid was en vervolgens in Wenen ging studeren. Bij terugkomst in Nederland miste ze de opwinding van de Weense bals. Daarop nam Veronica von Brunner zelf het initiatief, en in 1965 werd in het Kurhaus in Scheveningen voor het eerst een Oostenrijks bal georganiseerd. Er waren 10 paren die het Jungdamen- en Jungherrenkomitee vormden en de dames droegen jurken in pastelkleuren.

Het feest was een daverend succes, ondanks dat lang niet iedereen bekend was met de Oostenrijkse gebruiken. Enthousiast door deze avond, werd er een balorganisatie geformeerd, met het doel een jaarlijks bal te organiseren, vergelijkbaar met de bals in Wenen.

Het bal moest uiteraard in de carnavalsperiode plaatsvinden, en van 1966 tot 1972 werd in het Kurhaus in Scheveningen het “Ball der Österreicher” georganiseerd, ook wel het Weense debutantenbal genoemd.

Door renovaties bij het Kurhaus moest het bal uitwijken naar andere locaties. In de daaropvolgende jaren is het bal te gast geweest in het Sonesta Hotel Amsterdam, het Concertgebouw Amsterdam en negen jaar lang amuseerden balbezoekers zich in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het bal werd afwisselend door de vereniging Nederland Oostenrijk en de Verein der Österreicher in den Niederlanden georganiseerd.

Door de Golfoorlog kon het bal in 1991 geen doorgang vinden, en in 1992 verhuisde het bal naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waarvandaan het niet meer is vertrokken. Het is dan ook de 26ste keer dat het ball wordt georganiseerd in het hotel.

Tegenwoordig is het bal in Nederland een van de grotere Weense bals buiten Wenen zelf en wordt het alom geprezen om haar verwelkomende sfeer.

Om terug te blikken op alle prachtige edities van het bal heeft de Stichting Oostenrijkse cultuur in Nederland een jubileumboek uitgebracht ter ere van het 50ste Wiener Ball met de geschiedenis van het Oostenrijkse bal in Nederland en vooral veel foto’s van het bal, van 1965 tot en met 2017.

Dit boek (met een hardcover omslag en fullcolour binnenkant) is verkrijgbaar tijdens het Wiener Ball.

Save The date!

gepubliceerd op: 24 augustus 2022
lees meer

Zien wij u ook a.s. zaterdag in Grand Hotel Huis ter Duin?

gepubliceerd op: 8 juni 2022
lees meer

Language / Taal: