Aanmelden debutanten

Beleef het sprookje zelf!

Bij elk traditioneel bal in Oostenrijk – toen en zeker ook nog nu – maken jonge mensen hun debuut. Zij openen het bal met hun feestelijke entree en openingsdans. Voor de gasten en debutanten zelf is dit een onvergetelijk en stijlvol moment. Indien je wilt is dit zelfs de opmaat om deel te nemen aan andere bals in Europa.

Debutanten bereiden zich op hun debuut voor met danslessen – maar eigenlijk gebeurt er tijdens deze voorbereiding veel meer. Het dansen is van groot belang echter ook bijzaak. Het draait vooral om het smeden van een band met de andere debutanten die een leven lang meegaat. Je maakt kennis met andere studenten uit geheel Nederland en soms uit Engeland, België en Engeland. Na of voor de dansles is er altijd een borrel, diner of een activiteit. De danslessen vinden plaats op verschillende corpora in Nederland. De debutanten worden begeleidt door de hulp-debutanten, dit zijn debutanten die het jaar ervoor gedebuteerd hebben. Wel zo handig voor al je vragen. Het Oud-Debutanten Bestuur begeleidt de danslessen en zullen je ter zijde staan.

Het zogenaamde Jungdamen und Jungherrenkomitee bestaat uit maximaal 64 debutanten: 32 dansparen. Iedereen kan meedoen, je hoeft hier geen danservaring voor te hebben.

Debuteren?

 • Om mee te doen moet je studeren en ben je ongeveer tussen de 18 en 26 jaar.
 • Voorafgaand aan het bal krijg je danslessen voor de Weense wals, de foxtrot en de chachacha (daar heb je echt je leven lang plezier van!). Tevens leer je de grote formatiedans waarmee jullie het Wiener Ball gaan openen. Dit alles gebeurt onder leiding van een gespecialiseerde choreograaf/dansleraar. De data van de danslessen kun je vinden bij danslessen voor debutanten.
 • Er is voor de debutanten een verplicht formeel ontvangst door de ambassadeur in de Oostenrijkse residentie. Dit is een unieke belevenis.
 • Ouder Diner. Na een van de danslessen zal er een ouder dansles en een ouder diner plaatsvinden. Zo kunnen alle ouders van de debutanten elkaar beter leren kennen en indien interesse hun klassieke danspassen aanscherpen voor het uiteindelijke Wiener Ball zal plaatsvinden.
 • De Jungdamen krijgen een unieke diadeem van Schönbrunn en witte handschoenen tot over de elleboog en een boeketje. De Jungherren krijgen manchetknopen (elk jaar een andere editie) en witte korte handschoenen.
 • Na elke dansles is er een activiteit, borrel en of diner (deze worden apart berekend).
 • Bij alle danslessen zijn ook leden van het Oud-Debutanten bestuur. Zij kennen de ‘kneepjes’ waar je veel aan hebt.
 • Je hebt natuurlijk toegang tot het gala zelf en de afterparty in Grand Hotel Huis ter Duin.
 • Op de galadag zelf is ook de generale repetitie. Dat is een drukke dag die om 8 uur in de ochtend aanvangt. De dames debutanten zullen daar gekapt worden volgens de stijl van dat jaar en er zal voor de dames debutanten een professsionele visagist aanwezig zijn.
 • Je maakt veel nieuwe vrienden – samen door zo’n voorbereiding heen gaan schept een hechte band. Vaak wordt er na de danslessen samen gegeten (en gestapt).
 • Na het gala maak je deel uit van het oud-debutanten netwerk dat regelmatig allerlei activiteiten onderneemt. Oud-debutanten krijgen bovendien een fikse korting op hun toegangskaartje voor de volgende bals.

Debuteren is een onvergetelijke ervaring – kom ook!

Aanmelden als debutant 2025 is mogelijk tot 1 november 2024. Mocht je later instromen dan zullen wij ervoor zorgen dat je extra aandacht krijgt om de gemiste danspassen indien nodig in te halen.

Aanmelden hoe gaat dat in zijn werk?

Via het onderstaande formulier toon je jouw interesse om te debuteren. Na het invullen van het aanmeld formulier zal je online een kennismakingsgesprek krijgen met oud-debutanten. Dit verplicht jou nog tot niets. Je kunt echter een indruk krijgen of je denkt het leuk te vinden. Na het gesprek zal er pas een definitieve bevestiging komen van deelname. Zodra je daarop antwoord, krijg je een mail om de kosten van debuteren van 255,- Euro te voldoen.

  Persoonlijke gegevens:

  ManVrouw
  Geboortedatum*:

  Contact gegevens:

  Adres gegevens:


  * verplichte velden
  Onderstaande checkbox dient geaccepteerd te worden om het formulier te kunnen verzenden.


  Het bestuur behoudt zich te allen tijde het recht voor om bij ongewenst gedrag of niet aansluiten bij de groep uw toelating te beëindigen.

  Dansles aspirant debutanten 2025

  gepubliceerd op: 24 maart 2024
  lees meer

  Terugblik op het 55e Wiener Ball

  gepubliceerd op: 22 februari 2024
  lees meer

  Language / Taal: