Geschiedenis

Achtergrond van de Weense balcultuur

De Weense balcultuur vindt haar oorsprong in de festiviteiten tijdens de carnavalsperiode. Deze speelden zich veelal af op straat en liepen regelmatig uit de hand. Om de excessen beter te kunnen beheersen werden de feesten op keizerlijk decreet naar binnen verplaatst; ze mochten niet meer op straat plaatsvinden. Door dit besluit heeft zich in de negentiende eeuw een balcultuur kunnen ontwikkelen waarin bals niet meer slechts zijn voorbehouden aan de aristocratie, maar waarin vele beroepsgroepen hun eigen bal hebben. De carnavalsperiode werd tevens het balseizoen. Na verloop van tijd is het debutantenaspect van de aristocratische bals overgenomen waardoor dit nu wijdverbreid is. Zo is een unieke balcultuur ontstaan, waarin ieder jaar weer vele Jungdamen en Jungherren debuteren.

Wiener Ball in Nederland

In 1965 had de toenmalige consul van Oostenrijk een dochter Veronica, die door zijn functie in Nederland opgegroeid was en vervolgens in Wenen ging studeren. Bij terugkomst in Nederland miste ze de opwinding van de Weense bals. Daarop nam Veronica von Brunner zelf het initiatief en in 1965 werd in het Kurhaus in Scheveningen voor het eerst een Oostenrijks bal georganiseerd. Er waren 10 paren die het Jungdamen- en Jungherrenkomitee vormden en de dames droegen jurken in pastelkleuren.

Het feest was een daverend succes, ondanks dat lang niet iedereen bekend was met de Oostenrijkse gebruiken. Enthousiast door deze avond werd er een balorganisatie geformeerd, met het doel een jaarlijks bal te organiseren, vergelijkbaar met de bals in Wenen.

Het bal moest uiteraard in de carnavalsperiode plaatsvinden en van 1966 tot 1972 werd in het Kurhaus in Scheveningen het “Ball der Österreicher” georganiseerd, ook wel het Weense debutantenbal genoemd.

Door renovaties bij het Kurhaus moest het bal uitwijken naar andere locaties. In de daaropvolgende jaren is het bal te gast geweest in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, het Sonesta Hotel in Amsterdam, het Concertgebouw in Amsterdam, en negen jaar lang amuseerden balbezoekers zich in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het bal werd afwisselend door de Vereniging Nederland-Oostenrijk en de Verein der Österreicher in den Niederlanden georganiseerd.

In 1992 verhuisde het bal weer naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waarvandaan het niet meer is vertrokken. Het is inmiddels, bij de 56ste editie van het Wiener Ball, de 34ste keer dat het bal georganiseerd zal worden in het hotel.

Door de coronapandemie kon het bal in 2021 niet plaatsvinden en ook de gebruikelijke periode in februari 2022 bleek niet mogelijk. Uiteindelijk kon de 53ste editie van het bal dat jaar toch doorgang vinden in de vorm van een Wiener Sommerball, een unicum in de geschiedenis van het Wiener Ball in Nederland.

Tegenwoordig is het Wiener Ball in Nederland uitgeroepen tot het mooiste bal in Europa buiten Wenen. Het wordt alom geprezen om haar intieme verwelkomende sfeer.

Er zijn de afgelopen 55 edities vele besturen van het Wiener Ball geweest. Het huidige bestuur dat in september 2022 het stokje heeft overgenomen, verheugt zich er wederom enorm op om de rijke geschiedenis van het bal te continueren en neer te zetten met oude tradities.

Wij zijn nu op weg naar het 56ste Wiener Ball en hopen dat u ook geïnspireerd bent geraakt om samen met ons dit unieke Bal in Nederland te beleven.

Hartelijke groet,

Antoinette Nikkels van der Veen-Hermans

Voorzitter Wiener Ball

Veiling voor het Goede Doel

gepubliceerd op: 16 januari 2025
lees meer

Wienerball in LINDA

gepubliceerd op: 16 januari 2025
lees meer

Language / Taal: